Mergina, gaminanti karamelę: svarbiausia – disciplina

Greta Putnaitė yra prekės ženklo „Cannamella“ kūrėja – mergina jau antrus metus gamina natūralią pienišką karamelę, saldinančią tautiečių šventes ir kasdienybę. Greta sako, kad idėja kurti savo verslą kilo dar studijų metais, o dabartinė sėkminga veikla – drąsių eksperimentų rezultatas.

Kaip pradėjote gaminti ir prekiauti karamele?

Studijavau verslo technologiją ir inžineriją Kauno technologijos universitete, studijas baigiau prieš dvejus metus. Būdama trečiame kurse išvažiavau mokytis į Prahą ir grįžusi supratau, kad noriu daryti kažką daugiau nei būti tik studentė, norėjau žinoti, ką galiu geriausiai, ir kas man labiausiai patinka.

Tuomet atlikau praktiką Vilniuje, su čia gyvenusia drauge sumanėme imtis maisto produktų gamybos: iš pradžių kilo idėja gaminti kalėdinėms dovanoms skirtas, gražiai, šventiškai įpakuotas užtepėles: svogūnų užtepėlę, datulių džemą ir pan. Užsidegiau šia idėja – o kai labai kažko noriu ir tikiu, tučtuojau imuosi įgyvendinti.

Žinoma, tuo metu mums nekilo klausimų, kiek tokie maisto produktai galioja, kokio specialaus terminio apdorojimo jiems reikia. Darėme, nes labai tikėjome. Likus 3 dienoms iki Kalėdų mano draugas sukūrė prekybos platformą internete ir mus užplūdo užsakymai – rankų darbo mielos dovanos, tarp jų ir pirmoji mano pagaminta karamelė, buvo nepaprastai populiarios. Tuo metu ir džiaugiausi, ir šiek tiek pykau – buvo labai daug darbo, viską norėjosi atlikti nepriekaištingai, dirbdavau naktimis.

Dabar aišku, kad tai buvo sunkus, tačiau sėkmingas žingsnis – praėjus šventėms pirkėjai sugrįžo ir daugiausia jų pageidavo karamelės.

Kas jus atvedė prie nuosavo verslo kūrimo?

Po studijų pasukau į farmacijos sritį: dirbau pardavimų srityje viename Vilniaus startuolyje. Pamenu, kad biure laiką leisdavau vis pagalvodama apie mielą širdžiai veiklą – karamelės gaminimą – galiausiai, net tuometiniai kolegos pradėjo drąsinti to imtis.

Po pusmečio išdrįsau ir išėjau iš darbo. Sutikau profesorių Praną Viškelį, sukūrusį liofilizavimo technologiją, iš jo daug išmokau. Iš pradžių maniau, kad tik pabandysiu, tačiau veikla labai greitai įsuko – gavau patalpas Aleksandro Stulginskio universitete, kur pradedantiems gamintojams suteikiama darbo erdvė ir pradėjau kursuoti tarp Vilniaus ir Kauno. Taip yra iki šiol – gyvenu Vilniuje, o karamelės gaminti važiuoju į Kauno rajoną.

Pradėdama verslą neturėjau ypatingų ekonomikos žinių: norėjau tik gaminti, kurti vizualizaciją, paversti produktą patrauklų žmonėms. Šeima ypatingai neskatino, tačiau palaikė – abu mano tėvai užsiima verslais, iš jų gavau naudingų patarimų.

Dabar pagalvoju, kad jei būčiau žinojusi daugiau, būčiau labiau bijojusi – prognozės, kad jaunas verslas atsiperka tik po keleto metų man buvo nesuvokiamos. Labai tikėjau savo produktu, jo kokybe ir tuo, ką darau – manau, tai yra svarbiausia.

Ar susidūrėte su finansiniais iššūkiais?

Beveik metus dirbau su individualios veiklos pažymėjimu. Neseniai įkūriau mažąją bendriją ir tapau jos vadove, o šį žingsnį paskatino žengti būtent per „Invegą“ siūlomos verslo konsultacijos pagal priemonę „Verslo konsultantas LT“, finansuojamą iš Europos regioninės plėtros fondo. Ši paslauga, skirta visiems verslininkams, man – naujai verslininkei – tapo akstinu tobulėti: konsultacijų metu sužinojau labai daug vertingų dalykų, išmokau kurti verslo strategiją, sužinojau apie įvairias verslui skirtas priemones, todėl rudenį planuoju teikti „Invegai“ paraišką ir pasinaudoti dar ir verslo plėtros priemonėmis.

Jauniems žmonėms yra suteikiama daug galimybių – gauti paramą ar paskatinimą verslui tikrai nėra sudėtinga. Kol dar nesu sulaukusi 30-ies ir mano veikla skaičiuoja tik antrus metus, suskubau tuo pasinaudoti – reikia įsigyti modernesnę įrangą, investuoti į naujas technologijas. Jokių didelių santaupų neturiu, prašmatnių darbo sąlygų – taip pat. Tikiu, kad „Invegos“ paslaugos yra kelias link to, galintis padėti jaunam verslui subręsti, paaugti.

Kuo ypatingi „Cannamella“ produktai? Kur galima jų įsigyti?

Mano gaminamos karamelės yra natūralūs, rankų darbo produktai, kuriuose nėra jokių papildomų konservantų, todėl jų galiojimo laikas – tik 2 mėnesiai. Šiuo metu karamelės galima įsigyti 6 skonių: klasikinės, su lazdyno riešutais, liofilizuotomis avietėmis, kokosu, belgišku šokoladu bei su liofilizuotomis braškėmis.

„Cannamella“ produktų galima įsigyti tam tikrose parduotuvėlėse, įvairiausiuose renginiuose, miestų mugėse – jose visuomet prekiauju pati, sutinku žmones, kurie mielai bendrauja, skatina, giria.

Žinoma, kartais, kai sninga ir lyja, nedideliame mieste nėra praeivių, apima slogi nuotaika – atrodo, ką aš čia veikiu? Parduodu kelis stiklainėlius per valandą… Tačiau suprantu, kad tai yra puikus būdas žmonėms apie mane sužinoti – vėliau jie mane susiranda ir pateikia didelius užsakymus vestuvėms ar krikštynoms ir karamelę dovanoja svečiams. Jei užsakymas gausus, galime sukurti net individualią etiketę, kad dovana taptų dar asmeniškesnė, mielesnė.

Manau, kad klientams reikia ir kokybiškų produktų, ir patrauklaus jų pateikimo – komunikacija socialiniuose tinkluose ir vizualiniai sprendimai man yra labai svarbūs. Tai suteikia produktui gyvybės ir solidumo. Taip pat svarbu, kad produktai būtų lengvai prieinami, todėl pagrindinė mano prekybos platforma yra internete – http://www.cannamella.lt/.

Kas jus skatina judėti į priekį? Ieškoti naujų receptų, naujų verslo sprendimų?

Tiesą sakant, mane labai motyvuoja kritika. Jei tik išgirstu, kad, pavyzdžiui, mano „Instagram“ nuotraukos nėra patrauklios, iškart imu taisyti situaciją. Pamenu, viena draugė kažkada mestelėjo tokį komentarą – tą patį vakarą prisipirkusi maisto produktų rengiau savo karamelėms fotosesiją, savaitę derinau su bičiuliais fotografais, kol visiems patiko rezultatas.

Aš aktyviai ieškau būdų tobulinti savo produktus, nuolat renku informaciją, stebiu rinkos tendencijas: šiuo metu labai populiarėja sveiki, becukriai gaminiai, tad ir „Cannamella“ netrukus pasiūlys įsigyti sveiką, be pridėtinio cukraus ir pieno sukurtą karamelę.

Neslėpsiu, aš noriu būti geriausia. Džiaugiuosi, kad savo veikloje galiu suderinti ne vieną mane dominančią sritį: maisto gaminimą, pakuočių dizaino kūrimą, darbų organizavimą.

Kokie darbo sau privalumai? Ar jaunam žmogui tokia veikla suteikia laisvės ar labiau varžo?

Man labai patinka būti savo laiko šeimininke ir dar labiau – jaustis visiškai atsakinga už pateikiamą rezultatą. Nuo pat mažens esu perfekcionistė, dar vaikystėje diriguodavau draugams ir bendraklasiams. Manau, man puikiai sekasi organizuoti darbus: net būdama studentė niekuomet nesimokydavau naktimis, paskutinę naktį nepuldavau rašyti darbų. Visuomet suplanuodavau, kiek laiko turiu pasimokyti konkrečiomis dienomis ir tai įgyvendindavau.

Taip pat yra ir dabar: pirmoje dienos pusėje atlieku visus svarbiausius darbus – nuolat turiu sąrašą, ką ir kada reikia atlikti, kam paskambinti, su kuo susitikti. Disciplina yra labai svarbu, ji padeda nepasimesti, nepamiršti svarbių dalykų. Jos reikia įvairiose srityse – juk ir karamelė dar skanesnė, jei ja mėgaujamasi su saiku.

Žinoma, smagu, kai ryte nereikia niekur skubėti, tačiau aš nemėgstu snausti iki pietų. Reikia susitaikyti, kad beveik neturiu savaitgalių: dažnai vykstu į muges ir renginius, dirbu po 14, net 16 valandų. Tačiau aš į savo verslą žiūriu progresyviai: dabar yra toks etapas, vėliau – ateis kitas. Viskas juda į priekį, negaliu apsiriboti vieno produkto kūrimu, esu kupina plėtros ir alternatyvų kūrimo idėjų bei tikiu, kad jas visas pavyks įgyvendinti.